top of page

rehberi

Ekran%20Resmi%202021-04-02%2022.28_edite

İzmir Enternasyonal Fuarı

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın geçmişi 17 Şubat 1923'te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle İzmir'de toplanan İzmir İktisat Kongresi ile eş zamanlı olarak açılan bir ticari ürünler sergisine dayanır. Sergi Osmanlı Bankası’nın depo olarak kullandığı Hamparsumyan Binası’nda açılmıştır. İzmir İktisat Kongresi Sergisi'nden sonraki ilk sergi 4 Eylül 1927'de, ‘9 Eylül Mahalli Sergisi’ adı altında İzmir Sanatlar Mektebi'nde açılır.

1933'te, günümüzde Swissôtel Büyük Efes'in bulunduğu yerde 9-30 Eylül tarihleri arasında İzmir Millî 9 Eylül Panayırı gerçekleştirilmiştir. 311.000 kişinin gezdiği panayır, bugünün organize uluslararası fuarının öncüsü olmuştur.

Günümüzdeki fuar alanının temeli, 1922 İzmir Yangını'nda yok olan mahallelerin bulunduğu alanda 1 Ocak 1936'da atıldı. 360 bin m2'lik alanın Kültürpark hâline getirilmesi ve yılın belirli bir ayında bu alan üzerinde uluslararası bir fuarın gerçekleştirilmesi planlanmıştı.

İzmir Enternasyonal Fuarı, Moskova Belediye Başkanı Bulganin tarafından görevlendirilen mimarların tasarımı çerçevesinde 1936'da tamamlanan Kültürpark'ta açıldı.

1970'lerde İzmir Fuarı'nın girişi.

Uluslararası ticari etkileşimin yanı sıra 1950'lerden itibaren büyük rağbet görmeye başlayan fuar gazinoları da çok kanallı televizyonlar dönemine kadar Türkiye eğlence hayatının zirvelerinden ve referanslarından biri olarak kabul edildi. Fuar Göl Gazinosu, Lunapark Gazinosu, Çamlık Senar Gazinosu, Ada Gazinosu, Mogambo Gazinosu, ismini Zeki Müren'in verdiği Manolya Bahçesi bu gazinoların en önemlilerindendi. Safiye Ayla, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Gönül Yazar, Sezen Aksu, Tanju Okan ve daha pek çokları, isimleri İzmir Fuarı ile özdeşleşmiş sanatçılardır. Günümüzde fuar günlerindeki müzik faaliyetleri daha ziyade açık hava konserleri şeklinde sürdürülmektedir.

Şenay Savur, 1960’lı Yıllarda İzmir’de Eğlence Hayatı ve Gezinti Yerleri adlı makalesinde (Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, 2017-Yaz) İzmir Fuarı’nı şöyle anlatmaktadır:

“Fuarın açık kaldığı 20 Ağustos ve 20 Eylül tarihleri arası İzmirlilerin eğlence hayatının canlılık kazandığı dönemdi. Fuarın açılmasıyla birlikte İzmirliler fuara akın ederlerdi. Sadece İzmirliler değil, çevre illerden ve dünyanın birçok bölgesinden de turistler İzmir fuarına gelirlerdi. Eğlence hayatı canlanır, sokaklar ışıklandırılır, müzikli danslı partiler çoğalırdı. (…)

Ada, Göl, Atış Poligonu ve Küçük Göl Gazinoları, Dağ Restoran, Minyatür Golf Kulübü, Palmiyeler Gazinosu, Taverna Erol (Paraşüt Kule Gazinosu), Tenis Kulübü Restoranı ve Mavi Saray Kokteyl, fuar içerisinde yer alan gazino ve içkili lokantalardı. Bu mekânların yanı sıra çay salonları, pastaneler ve müzikli bahçeler de halkın gece eğlencesine katkıda bulunurlardı. Mavi Saray Çay Salonu, Villa Çay Bahçesi, Hayvanat Bahçesi’ne ait Kır Kahvesi, Akasyalar Çay Bahçesi ve Luna-Ekici Aile Bahçesi fuar içindeki çay salonları idi. Ayla Bahçesi ve Çamlık Senar Bahçesi de Türk müziği konserlerinin verildiği eğlence mekânları idi.”

bottom of page